_MG_4159

Pečená rajčata s burratou

Když je babiččina zahrada nebo městské tržiště plné krásně zralých a voňavých rajčat, hned si vzpomenu na tenhle recept! Pečená rajčata jsou totiž ohromně šťavnatá. Nám vystačí jako hlavní chod, ale skvěle se hodí i jako příloha ke steaku nebo k rybě. Burrata je můj nejoblíbenější sýr. Je to mozzarella vyrobená z buvolího mléka, a když ji rozkrojíte, vyteče krásně jemná smetana. Koupit ji můžete v italských prodejnách.

Na 4 porce
Doba přípravy: 15 minut + 50-70 minut pečení

500 g zralých a voňavých rajčat
50 ml olivového oleje
3 silnější krajíce dobrého chleba
pár lístků čerstvé bazalky
1 burrata
mořská sůl

1. Předehřeju si troubu na 190 °C. Rajčata nasypu do hezké pečicí mísy nebo pánve, protože v ní budu rajčátka i servírovat, a rovnoměrně zaliju olivovým olejem. Ještě je trochu poválím mezi dlaněmi, aby krásně nasákla olej.

2. Pánev vložím do vyhřáté trouby a peču zhruba 40 až 60 minut, záleží na velikosti rajčat. Když jsou už popraskaná a měkká, natrhám na ně chleba a peču ještě asi 10 minut. Kousky chleba by měly být opečené jako topinky, aby příjemně křupaly.

3. Na závěr přidám burratu a pár lístků čerstvé bazalky. Burratu lehce poliju trochou šťávy z rajčat a vše osolím podle chuti.

_MG_4040

_MG_4043

_MG_4154

_MG_4177

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *